Túravezetők Klubja

Budapesti Rockenbauer Pál Túravezető Klub vezetője:  Bencze Éva
E-mail:   evabencze1@t-online.hu
Telefon:  06-1-389-4759
Fogadónap: minden hónap 2. hétfő 16-18.30 óra között
Budapest, V.  ker. Arany János utca 10.  földszinti Lovag terem

A túravezető klub 2019. évi programjai

A Klub  2019. évi aktuális  programjai:

Balázs Béla-díjasok 2019: Kántorok – Nádorfi Lajos munkáiból

Június 11-i, keddi vetítésünk vendége Nádorfi Lajos operatőr

2019. június 11. 18:00 – 20:30

Helyszín: Díszterem

A mozgókép területén végzett kiemelkedő alkotói, elméleti tevékenységük elismeréseként idén tavasszal nyolcan részesültek a filmszakma egyik legfontosabb hazai elismerésének számító Balázs Béla-díjban. Június 2. és 18. között programsorozattal tisztelgünk a nyolc díjazott munkássága előtt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósuló vetítések díjmentesen látogathatók. Helyfoglalás érkezési sorrendben.

Június 11-én érkezik az Urániába Nádorfi Lajos operatőr, aki 1970-ben kezdett dolgozni a Magyar Televíziónál. Operatőrként beutazta a világot, többször járt Dél-Amerika hegyeiben és esőerdeiben, majd Szibéria népei között. Rockenbauer Pállal megjárta a Pamírt, Hoppál Mihállyal a sámánságról készített filmeket, Novobáczky Sándorral, B. Révész Lászlóval, Fazekas Lajossal, Jankovics Marcellal pedig a magyar történelem és kultúrtörténet legkülönbözőbb fejezeteit dolgozta fel. Ismeretterjesztő munkái, néprajzi és szociográfiai dokumentumfilmjei mellett dolgozott játékfilmben is, például A föld szeretője című, Zsolnay Vilmosról szóló tévéfilmben. Az Urániában Kántorok című portrésorozatát láthatjuk, amely Fekete László, Kardos Péter, Tóth Emil és Doff Imre főkántorok portréját rajzolja meg. Az alkotóval a film utáni beszélgetésen találkozhatunk.

Klubnap

BTSSZ” Budapesti Túravezetők Klubja meghív minden túravezetőt  és túrázót 2019.  félévzáró Klubnapjára,  amely  2019 június 17-én hétfőn 16 órakor Budapest  V. kerület   Arany János utca 10. földszinti Lovag  teremben kerül megrendezésre. A klubnap meghívója is megtekinthető!
A klubnapon az alábbi programok lesznek:

Előadások:

Sáfrány József író, rendező, operatőr
„Csavargások Afrikában Dr. Livingston ürügyén”
című filmjének vetítése
(folytatása a szeptemberi klubnapon)

A változtatás  jogát fenntartjuk!

Korábbi klubnapok és egyéb rendezvények  meghívói a 2019 – 2018 – 2017 – 2016 – 2015 – 2014 – 2013 – 2012 – 2011 – 2010 években

Kegyeleti Túra a Budakeszire a Mamutfenyőkhöz 2016 Képriport

Turista karácsony az Aranytízben Képriport

Bemutatkozás

A Budapesti Túravezetők Klubja közel 30 éve működik.

Az arany, ezüst és bronzjelvényes túravezetők  havonta  egy alkalommal találkoznak.
A klub első elnöke Dr. Pászti Gyula, kiváló munkát végzett haláláig.
Az Ő nevéhez fűződik, hogy a magyarországi várainkon leng a nemzeti színű zászló, már 23 éve. Ő kezdte el a klubbal az Arborétumok látogatását. Minden növény latin nevét is tudta, sok szép túrát vezetett. Meghívott jeles előadókat a klubnapra és színvonalas előadásokkal gazdagították az ismereteinket.
A félév záró és évzáró klubnapok látogatottsága mindig megugrott, mert aki év közben távol maradt, ezekre eljött.
Legkedvesebb előadónk és példaképünk Rockenbauer Pál volt. Számos természetfilmet és hagyományőrző, mesterségekről szóló filmet készített melyhez az írott szövegeket is maga állította össze.
Rockenbauer Pál és stábja jó barátaink és a klub örökös tagjai lettek.
A “Másfél millió lépés” és “Még egymillió lépés” c. filmsorozat ősbemutatója is a klubban volt. Óriási sikert aratott.
Azt, hogy az ilyen típusú filmeket mennyire igénylik az emberek, híven tükrözi a TV-ben sokszor bemutatásra kerülésük.
R.Pál tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála után a Bp.-i Túravezetők Klubja felvette a nevét is. Halálának színhelyén, Katalinpusztán, Gáspár József aranyjelvényes klubtagunk, kopjafát faragott és a Klub felállítatta. Azóta is minden november utolsó vasárnapján oda zarándokolunk. Az emlékét őrizzük, nemcsak a szívünkben, de a Tőle tanult következetességgel a tetteinkben is.
Dr. Pászti Gyula halálát követően Bencze Éva lett a klub vezetője.
Mindenben elődje nyomdokain halad, de már a külföldi vetítések és beszámolók is szerepelnek a napirenden.
Minden hónap második hétfőjén, 16 – 18.30-ig az V.ker. Arany János u.10.-ben általában a földszinti Lovag teremben tartunk klubnapot, Budapest összes túravezetőinek. Színvonalas előadások, beszélgetések, néha viták zajlanak. A túrák során felmerült észrevételek is elhangzanak, közérdekű bejelentésekre is van lehetőség.
A klubbot nem csak túravezetők látogathatják.
Közös kirándulások már nincsenek, mert az anyagi keret kicsi.
Lehetőséget akarunk adni a hosszú évek alatt megfáradt túravezetőknek, hogy egy hónapban egy alkalommal, egymással találkozzanak.
Nagy szeretettel várunk fiatalokat a sorainkba.
A BTSSZ-nél lehet érdeklődni az aktuális hónap programjáról.
Szeretettel várunk benneteket.

SZÉP ERDŐT MEZŐT!