Archivum 2016 szeptember

Koszoruzás és piknikparti

2016. szeptember 29., csütörtök

A Budapesti Természetbarát Sportszövetség 2016. október 8-án, szombaton koszorúzásra és piknikpartira hív minden érdeklődő természetbarátot Pilisszentkereszten a Klastromkúthoz. Tekintse meg a rendezvény részletes és képes meghívóját!
Megközelítés: Pilisszentkereszt központjától kb. 1,5 km, Dobogókőről pl. Z+, majd Z (kb. 8 km), Pomázról a dobogókői busszal Pilisszentkereszt, Pilisszántói elágazásig (Pomázról indul: minden óra’55-kor, menetidő: kb. 25 perc).
Program:
11:00 Megemlékezés és koszorúzás -Klastromkútnál a  Tholt Albert Emlékhelyen
kb.: 11:30-tól közös túra a Szurdokon át a Piknikparti helyére (4 km)
kb: 13:00 Piknikparti
Helye: Pilisszentkereszt, Szurdok alsó parkoló
Egy tányér meleg, bográcsban főtt ételre és egy pohár ásványvízre minden résztvevő a BTSSZ vendége.
További program és hazautazás lehetősége: Csobánkáig gyalog (6 km), busszal Pomázra (Csobánka Községházától. minden óra’ 57-kor)
Nagykovácsi puszta megállóig (800m), busszal Pomázra (minden óra’16-kor)

Természetismereti kirándulás Érdre, a Fundoklia tanösvényre

2016. szeptember 28., szerda

A BTSSZ Természetvédelmi  és Természetismereti  Bizottság,  az Erzsébetvárosi Természetbarát szövetség  és az ÁPISZ SE Természetbarát Szakosztály
2016. október 1-én,
szombaton természetismereti kirándulást szervez Érdre, a Fundoklia tanösvény és környékére.
Találkozás:
Etele téren a Volánbusz állomáson  8.35 órakor.   Jegyváltás: Érd autóbusz állomásig.
Útvonal:
Érd, Dévényi utca – Fundoklia-völgyi  tanösvény bejárása.  Táv: 6 km,  szint: 50 m.
Túravezető:
Telek György

Kedvcsinálásul tekintse a meg a rendezvény  zenés meghívóját! Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Felhívás a BTSSZ tagszervezetei részére

2016. szeptember 26., hétfő

Tisztelt Egyesület ill. Szakosztály Vezetők!
Az MTSZ célul tűzte ki, hogy minden, magyarországi jelzett turista útvonalat 5 évenként felújítson, közben karban tartsa. Ezt a nagy munkát csak a turista egyesületeken, szakosztályokon keresztül tudják végezni. Az MTSZ a  megyei szövetségeket bízta meg a területén található utak felmérésével, a szükséges munkák koordinálásával.
A megyei vezetők szeptember 11-i határozata szerint november végéig fel kell mérnünk a Budai hegység turista útjai állapotát, és el kell készítenünk felújításuk 5 éves tervét.
E munkához kérjük segítségeteket.
Mellékelten küldöm a Budai-hegység turista útjainak összesítő táblázatát, amelyen kiválaszthatjátok azt a szakaszt, amelynek felmérését vállaljátok. A  táblázatban megjelöltük, mely szakaszokra van már jelentkező. Kérem, ennek figyelembe vételével válasszatok szakaszokat. A jelenlegi állapot felmérése sürgős, október végéig el kell végeznünk. A továbbiakban is szükségünk lesz rendszeres felülvizsgálatokra, így negyedévenként be kell járni az utat, s rövid jelentést írni a szövetségbe a tapasztaltakról.
A sok munkát végző tagszervezeteket anyagi lehetőségeink szerint megpróbáljuk jutalmazni.
Kérem, mihamarabb jelezzetek vissza, vállaltok-e, s melyik útvonalakat!
Előre is köszönöm a munkátokat
Üdvözlettel: Tötösné Gados Zsuzsanna a BTSSZ elnöke

BTSSZ tagegyesületek tanácskozása Simonfán 2016. szeptember 3-4.

2016. szeptember 14., szerda

A BTSSZ 2016. szeptember 3-4. között az MTSZ támogatásával zselici kirándulással egybekötött tanácskozást szervezett a tagegyesületek vezetői és aktivistái részére.
Először Szennán a Skanzent tekintettük meg.  A szállásunk Simonfán a kis zselici faluban Meteor kulcsos házakban volt. A szakmai tanácskozást a  Zselic kulcsosház teraszán tartottuk, ahol a MTSZ turistajelzés festéssel kapcsolatos pályázatok  BTSSZ feladatait beszéltük meg, és továbbá  a tagszervezetek részvétele a budapesti egyéb tagszervezeti programokon, valamint az egyéb a természetjárással kapcsolatos problémák felvetése és megbeszélése. A tanácskozás részletes emlékeztetőjét is megtekintheti!
Az esti program a Zselici Csillagparkban a  csillagvizsgáló, planetárium  és kilátó torony megtekintése volt, majd több órás éjszakai csillagnéző túrát tettünk a környéken.
A vasárnapi program Bőszénfán a Szarvasfarm megtekintése volt, amelyet vidám hangulatban szarvaspörkölt ebéd elfogyasztásával fejeztünk be.
Tekintse meg a jól sikerült  zselici kiránduláson és szakmai tanácskozáson  készült   képriportot!

Tájékoztató a Budapesti Sportszövetségek Uniója részéről szervezett tanfolyamokról

2016. szeptember 14., szerda

A BSU  körlevelet küldött a tagszervezeteknek, amelyben tájékoztatta az érdekelteket a személyi változásokról, illetve a BSU által szervezett szakmai tanfolyamokról és továbbképzésekről.

A képzési kiírások a múlt hét közepére elkészültek és megtalálhatók a www,bsu.hu honlapon. A képzési referensi munkára felkértük Tóth Erika kolléganőt, aki nagy tapasztalatával és szakmai tudásával garancia az oktatási rendszer beindításra és működtetésére. A BSU képzési referensének elérhetőségei: Tóth Erika: + 36 70 370-7803 és a  +36 70 370 7802 (szeptember végéig ideiglenesen) valamint a  kepzes@bsu.hu

Budapesti és esztergomi közlekedési hírcsokor túristáknak

2016. szeptember 8., csütörtök

Lakatos András, az Ifjúsági Bizottság tagja,  nemzetközi szállítmányozási és logisztikai szakügyintéző ezúton küldöm Önöknek  2016. szeptember 6-tól  aktuális  budapesti  közlekedési hírcsokrot!

A 2016. szeptember 17-18-i hétvégén az M3-as metró Kőbánya-Kispest és a Deák Ferenc tér között rövidített útvonalon közlekedik pályakarbantartás miatt. A kimaradó szakaszon pótlóbusz viszi az utasokat, a Deák Ferenc tér M és Újpest-Központ M között M3-as jelzéssel, a Deák Ferenc tér M és az Árpád híd M között pedig – a sűrűbb metrópótló-forgalom érdekében – M3A jelzéssel. A hétvégén nagyobb befogadóképességű villamosszerelvények járnak a 14-es vonalon is, kényelmesebb utazási lehetőséget kínálva ezzel Újpest felé. További részleteket itt olvashatnak:

http://www.bkk.hu/2016/09/potlobusz-jar-az-m3-as-metro-helyett-a-deak-ferenc-ter-es-ujpest-kozott-a-szeptember-17-18-i-hetvegen/

Elkezdik az Esztergomi vasútvonal felújításának, fejlesztésének újabb szakaszát. Hogy mik fognak a tervek szerint megvalósulni, arról itt olvashatnak:

http://iho.hu/hir/egy-lakossagi-forum-tanulsagai-160907

A vágányzári hirdetmény, ami sok természetjárót érdekelhet: Értesítjük Tisztelt Utasainkat, hogy 2016. szeptember 23 – 25-ig, szeptember 30 – október 2-ig, október 7 – 9-ig, november 4 – 6-ig és november 11 – 13-ig Rákosrendező – Esztergom állomások között végzett felsővezeték építési munkák miatt a Budapest-Nyugati – Esztergom vasútvonalon vonatpótló autóbuszok közlekednek a sötétített alappal jelölt menetrend szerint.  https://www.mavcsoport.hu/sites/default/files/upload/line-lock/hirdetmeny_2_rakosrendezo_-_esztergom_0923-1114.pdf

Remélem minél többen vehetik majd hasznát a munkámnak!

Túrázói tanfolyam 2016 ősz

2016. szeptember 2., péntek
A Budapesti Természetbarát Sportszövetség 2016. őszére is meghirdette Túrázói tanfolyamát a kirándulást és túrázást kedvelőknek. A BTSSZ gyakorlat orientált tanfolyamán a résztvevők az elméleti felkészítés mellett terepi foglalkozások keretében sajátíthatják el a pontos terepi tájékozódást és a turistatérkép használatát, valamint a gyalogos, illetve más túrázáshoz is hasznos, érdekes ismeretekre is szert tehetnek. Tekintse meg a tanfolyam  részletes kiírását !

A tanfolyam időpontjai:
2016. szeptember 21., 28., 24-25., október 1., 5., 8-9., 16. (vizsga)
A gyakorlati foglalkozások helyszíne a Budai-hegység.
Jelentkezési határidő: 2016. szeptember 15. Jelentkezés a    btsszturazo@gmail.com e-mail címen.  Az oktatás részben felkészít a középfokú gyalogos túravezetői tanfolyamra is.
Minden érdeklődőt szeretettel vár a BTSSZ Oktatási Bizottsága!

BTSSZ “Rockenbauer Pál” Túravezetők Klubja

2016. szeptember 1., csütörtök

BTSSZ” Budapesti Túravezetők Klubja meghív minden túravezetőt  és túrázót a 2016. II. félév évadnyitó  klubnapjára, amely  2016. szeptember  12-én hétfőn 16 órakor az Budapest  V. kerület   Arany János utca 10. földszinti Lovag  teremben kerül megrendezésre.
A rendezvény  Meghívója is megtekinthető. A klubnapon az alábbi programok lesznek:

Azok a titokzatos Maják! címmel
Dr. Juhász Árpád geológus és

Barlangok címmel
Kovács Richárd barlangkutató tart előadást

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!   A változtatás jogát fenntartjuk!