Archivum 2012 július

Természetvédelmi bemutató túra Érdre és Százhalombattára

2012. július 22., vasárnap

A BTSSZ és a Pest megyei Természetbarát Szövetség 2012. július 28-án, szombaton természetismereti sétát szervez Érd és Százhalombatta és környékére.
Útvonal:
Érd – Beliczay-sziget – Tőzike tanösvény – II. Lajos emlékmű – Szapári kastély kilátó terasz – Mély út – Battai út- Százlábú tanösvény – Százhalombattai halomsírok – Régészeti park  Táv: 10 km, szint 100 m. A régészeti park megtekintése kötetlen program keretében egyénileg lehetséges.
Találkozás:
Déli pályaudvaron 7.10 órakor, vonat indul 7.36 órakor Martonvásárra. Utazás Érd alsóig, jegyet is eddig kell váltani.
Utazási költségek: kb. 1200 Ft
Túravezetők: Telek György és Dr. Balogh Istvánné
Kedvcsinálásul tekintsék meg a program Zenés meghívóját! Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Búcsúzunk György Tibortól

2012. július 6., péntek

György Tibortól, nemzedékek Tibi bácsijától búcsúzunk, aki a XX. századi, magyar vízi túrázás      kiemelkedő, emblematikus alakja volt. 1922. november 1, született Budapesten. Tizenegy éves korában már részt vett a vízi cserkész mozgalomban, ahol őrsvezető, rajvezető majd a csapat vízi vezetője lett. 1945-ben a MÁVAG vízitúra szakosztályának egyik megalapítója volt, majd a MÁVAG SE ifjúsággal foglalkozó alelnöke lett. 1960-tól a vízi szakosztály vezetője. 1963-tól a BTSZ majd a BTSSZ vízi túra bizottságának vezetője, és 1972-től az Elnökség tagja is 1996-ig. Részletes életútja is elolvasható!
Egy erdélyi, székely legenda képével búcsúzunk: Az öreg táltos elindult a hegytetőre az Isten széke sziklához. Magával vitt egy fiatal legénykét, akinek átadta a varázs erejét a végső percben. S a fiatal legényke ennek birtokában folytatta a táltosok útját.
Kedves szeretett öreg táltosunk jó vizet, jó szelet kívánunk az égi vizeken, utadat folytatjuk.

Nyugodjál békében!

Elindult a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra Vándorlás

2012. július 4., szerda

A Magyar Természetjáró Szövetség (MTSz) elnöksége a 2011-ben megrendezett OKT50 Jubileumi Országos Kéktúra Vándorlás sikerén felbuzdulva úgy határozott, hogy 2012. július 4. és 2012. augusztus 4. között a Tolna megyei Szekszárdtól a Vas megyei Írott-kő csúcsáig tartó 540 km-es kék sáv jelzésű útvonalon megrendezi a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra Vándorlást (DDK 2012). A DDK 2012. vándorlás ma kezdődik.
A 32 napos vándortúra egyben tisztelgés Rockenbauer Pál emléke előtt, aki túraútvonal kitalálója és névadója volt – és aki 25 évvel ezelőtt (1987-ben) távozott közülünk. A DDK 2012. hivatalos honlapja az MTSZ honlapján tekinthető meg. A DDK 2012. tervezett részletes útvonala és időbeosztását tartalmazó szórólap is megtekinthető.

Jó túrázást kívánunk minden résztvevőnek!