Archivum 2009 szeptember

Rockenbauer Pál ” Budapesti Túravezetők Klubja

2009. szeptember 30., szerda

BTSSZ “Rockenbauer Pál” Budapesti Túravezetők Klubja meghív minden túravezetőt  és érdeklődőt

2009. október 6-án délelőtt 10 órakor a Fiumei úti sírkertbe a Batthyány mauzóleumhoz. A megemlékezés után megtekintjük a mauzóleumot és sétát teszünk a sírkertben. Találkozás 9.45-kor.

2009. októberber 12-én hétfőn 16.30 órakor a Budapest V. Arany János utca 10. II. emeleti Kodály teremben tartandó Klubnapra, ahol

Szíria, Jordánia  és Libanonról
lesz vetítéssel egybe kötött  előadás
.
Előadók: Monspart Sarolta és Feledy Péter

A Klubnap  nyomtatott meghívója  is megtekinthető.
A változtatás jogát fenntartjuk!

A programokra minden érdeklődőt szeretettel vár Bence Éva klubvezető

Új Természetbarát igazolvány és Turista kártya

2009. szeptember 28., hétfő

Örömmel értesítünk mindenkit, hogy régi vágyunk teljesülhet, az MTSZ hagyományaihoz és presztizséhez méltó  Természetbarát Igazolvány bevezetésével.

Alapos előkészítő és szervezőmunka, valamint az ember és természet viszonyáról progresszíven gondolkodó támogatók áldozatvállalása, illetve a gazdasági, kereskedelmi, szolgáltató partnereink érdekfelismerése alapján elérkeztünk a korszerű Természetbarát Igazolványhoz kapcsolódó Természetbarát Turista Kártya kibocsátásához is.

A további részletek az  MTSZ honlapon  olvashatók

Vadonleső

2009. szeptember 23., szerda

Elindult egy Európában egyedülálló természet-megfigyelő rendszer, a Vadonleső program, melyet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hozott létre és tart fent. A program olyan internet alapú megközelítést használ, amely lehetővé teszi számos állat- és növényfaj adatainak gyűjtését, az egyetlen helyen történő ismeret átadást, interaktív szemléletformálást és a megfigyelések műholdfelvételek segítségével történő helymeghatározását és rögzítését. A program célja, hogy a társadalom széles rétegeit bevonja a természetvédelem izgalmas és felelősségteljes munkájába, mely a szaktudás továbbítása mellett a szemléletformálás és a környezeti nevelés egyik leghatékonyabb eszköze.A programot 2009.09.10-én csütörtök délután mutatta be sajtótájékoztatón Haraszthy László természetvédelmi szakállamtitkár. A Természetvédelmi bizottság részéről résztvettünk a sajtótájékoztatón, mely nagyon hasznos volt. Az itt elhangzottakból és a honlapon található információkból állítottunk össze egy általunk fontosnak vélt anyagot, Vadonleső program  címmel.
Telek György BTSSZ Természetvédelmi és Természetismereti Bizottság

Új turistautak és változások a Budai-hegységben

2009. szeptember 22., kedd

Budapesti Természetbarát Sportszövetség (BTSSz) által koordinált útjelzés-festések a szokásos felújítások mellett idén újdonságokat is hoztak:

A Műanyag SC Természetbarát Szakosztályának önkéntesei, Roszol László vezetésével, hosszas tervezés és egyeztetés után kialakították azt az eddig hiányzó rövid jelzett útszakaszt, amellyel a hegység nyugati részén észak-déli irányban akár Nagykovácsitól Sóskútig végiggyalogolhatunk, a Csergezán Pál kilátó, a pátyi Főkút-forrás és a Biatorbágyi viadukt érintésével (azaz a hegység törzshálózata a Biatorbágy környéki, korábban teljesen különálló hálózattal összekapcsolódik). Az új átkötés a meglévő zöld háromszög jelzés meghosszabbításaként a pátyi Mézeshegy buszmegállótól vezet át a biatorbágyi vasútállomásig, útba ejtve a pátyi kőfejtőt (tanösvény), a Főkút-forrást és néhány szép kilátást nyújtó pontot, valamint egy rövid zöld négyzet kitérővel a Fenyves csárdát is. Az új jelzett szakaszok – némileg módosított útvonalon – kiváltják a korábbi piros kör jelzést, így az szürke áthúzással, azaz „törlő kereszttel” megszűnt. Aki Nagykovácsiból egészen Sóskútig szeretné a fent említett mintegy 27 km-es túrát megtenni, a zöld sávon induljon el, majd a zöld háromszög, Biatorbágyon a piros kereszt, a Szily kápolnától pedig a piros sáv jelzéseken haladhat végig.  További változások is megtekinthetők!

Mindezekről, valamint a további új és tervezett turistaút-szakaszokról részletesebben a Cartographia legújabb, 2009-es kiadású Budai-hegység térképén is tájékozódhatunk.

 

Meghívó Természetbarát Tanács ülésre 2009. szeptember 22.

2009. szeptember 15., kedd

 A következő Természetbarát Tanács  (TT)  ülést   2009.  szeptember 22-én, kedden  17.30 órakor tartjuk a Curia utca 3. földszinti nagyteremben, amelyre minden budapesti természetbarát szervezet képviselőjét és minden érdeklődőt meghív a BTSSZ Elnöksége. A  TT ülés  a napirendi pontjait a  Meghívó tartalmazza.

Minden érdeklődőt szerettel várunk!

Természetjárók Napja Dobogókő

2009. szeptember 15., kedd

A Magyar Természetbarát Szövetség 2009. szeptember 19-én, szombaton 12 órakor rendezi meg a Természetjárók Napja ünnepséget Dobogókőn, a turistaház előtti parkban.
Az ünnepség   zenés meghívója  megtekinthető.

Az MTSZ Elnöksége meghív minden természetbarátot a megemlékezésre.

Séta a budapesti Fűvészkertbe

2009. szeptember 12., szombat

BTSSZ “Rockenbauer Pál” Budapesti Túravezetők Klubja meghív minden túravezetőt  és érdeklődőt 2009. szeptember 15-én kedden délután vezetéssel egybe kötött kellemes sétára a Budapesti Füvészkertbe. Találkozás 13.30-kor a Füvészkert Illés utcai bejáratánál.
Nyugdíjas belépő 300,-Ft.
Minden érdeklődőt szeretettel vár Bence Éva klubvezető

Rockenbauer Pál ” Budapesti Túravezetők Klubja

2009. szeptember 12., szombat

BTSSZ “Rockenbauer Pál” Budapesti Túravezetők Klubja meghív minden túravezetőt 2009. szeptember 14-én hétfőn 16.30 órakor a Budapest V. Arany János utca 10. II. emeleti Kodály teremben tartandó Klubnapra, ahol

Izraelről lesz vetítéssel egybe kötött  előadás.
Előadó: Varga Gyula.

A Klubnap  nyomtatott meghívója is megtekinthető.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!   A változtatás jogát fenntartjuk!