Archivum 2008 július

Osztrák-magyar túrista találkozó az Irottkőn

2008. július 24., csütörtök

2008. augusztus 16-án szombaton osztrák – magyar turista határtalálkozó lesz az Irottkőn.

A rendezvénnyel az 1988. július17-én megtartott első osztrák – magyar  találkozóra emlékszünk.

Az Magyar Természetbarát Szövetség meghív minden természetbarátot  és érdeklődőt az Irottkőre, ahol augusztus 16-án 10 órától  emlékbélyegzés is lesz.

A találkozó 12 órakor kezdődik, ahol rövid köszöntő után a résztvevők közös túra keretében levonulnak az osztrák területen lévő Waldhof-hoz.

A találkozó részletes Meghívója az  MTSZ honlapján  olvasható.

Újra látogatható a Kis-Hárs-hegyi kilátó

2008. július 12., szombat

2008. július 9-én ünnepélyes átadásra került  a 362 m-es Kis-Hárs-hegyen a felújított Kilátó.  A harminc éves fa építményt 2 éve kellett lezárni balesetveszély miatt.
A felújításhoz szükséges 3 millió forintot idén tavaszra sikerült előteremteni. A szükséges összeg felét a Fővárosi Önkormányzat, másik felét a kilátót kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. biztosította. A több mint hat méter magas, kettős csavarvonalból álló építményt Makovecz Imre tervezte.
A Kilátót Hagyó Miklós budapesti főpolgármester helyettes és Csépány Péter a Pilisi Parkerdő Zrt. főmérnöke adták át a kirándulóknak.

2008-07-09_kilato7„Aki jelen korunkban a hazai turistaságot erősíti, az – a magyar tájak megismertetésével, megszerettetésével, a természet értékeinek megismertetésével és megvédésük fontosságának felismertetésével – igen fontos társadalmi küldetést teljesít. Akik pedig kilátókat építenek, kilátókat újítanak fel, maguk is a hazai turizmus fontos ösztönzői.”  – mondta Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes, a felújított Kis-Hárs-hegyi kilátó ünnepélyes átadásán. 

„Jelen pillanatban csak a közös felelősségvállalás segíthet a fővárosi parkerdők fenntartásában” – mondta Csépányi Péter főmérnök, a Kis-Hárs-hegyin kívül további öt kilátót működtető Pilisi Parkerdő Zrt. főmérnöke. „Azokat a parkerdő területeket tudjuk a jövő nemzedék számára megőrizni, ahol a lakosság és az őket képviselő önkormányzatok, civil szervezetek nem ingyenes szolgáltatásként, hanem közösen megtartandó értékként tekintenek a parkerdőkre.”

A parkerdőket rendszeresen látogató turisták képviseletében Dr. Vanek Zsuzsanna, a Budapesti Természetbarát Sportszövetség főtitkára elmondta, “milyen nagy öröm a bakancsos turisták és minden kiránduló számára, hogy a 2 évvel ezelőtt átadott Csergezán Pál kilátó után egy újabb kilátó gazdagítja a túrázók programjait a térségben.
 „Szövetségünk a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Fővárosi Önkormányzat támogatásával rendszeresen felújítja a turistajelzéseket és tisztogatja az útvonalakat. Sajnos többször tapasztaljuk, hogy az útjelző táblák, pihenők, és gyakran a kilátók is értelmetlen, pusztító vandalizmus áldozatai lesznek. Meg kell találnunk annak a módját, hogy közösen hatékonyan lépjünk fel a rongálókkal szemben, hogy mindenki maradéktalanul élvezhesse az erdő nyújtotta pihenést és nyugalmat.”

A Kilátó átadásáról és a felújításról  részletes információk és fényképek  a Budapesti Erdészet  honlapján  találhatók.
A felújított kilátó szabadon látogatható, megközelíthető a Szépjuhászné vagy a Hűvösvölgy felől, ahol tömegközlekedési csatlakozási pont és parkolási lehetőség is található. A sárga sáv és a zöld kör turistajelzések érintik a kilátót.